Ecotips

Groen doen hoeft helemaal niet ingewikkeld, tijdrovend of duur te zijn. Het zit hem vaak in kleine dingen. En heel veel kleine dingen maken een groot verschil. Hartstikke cliché, maar ook hartstikke waar. EcoPaul stelde deze lijst voor je op met kleine huis-tuin-en-keuken dingetjes die je kan doen of gebruiken om een beetje groener in het leven te staan.

BOODSCHAPPENLIJSTJES

Zet je boodschappenlijstje in je telefoon, in plaats van op een los briefje. Natuurlijk zou je nu kennen denken: maar een smartphone is toch helemaal niet groen? Dat klopt, maar we hebben er toch (bijna) allemaal eentje. Laten we er een goed gebruik van maken, dus typ je boodschappenlijstjes in je notitieblokje op je telefoon. Dat scheelt een heleboel papiertjes op jaarbasis!

STOP THE WATER!

Stel; je bent bezig met je ochtend- of avondroutine van het reinigen van je huid. Misschien gebruik je een (dier- en natuurvriendelijk) product om je gezicht schoon te maken. Terwijl je je gezicht staat in te smeren, scrubben of zepen, kan je best de kraan eventjes uitzetten. Dit geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld je benen aan het scheren bent. Zet die douche of kraan gewoon eventjes uit. Dit scheelt ongemerkt echt tientallen, misschien zelfs wel honderden, liters water.

BRING YOUR OWN BAG

Neem áltijd een boodschappentasje of netje mee. Onze favoriete tasjes zijn totebags van organic katoen, of van die gehaakte ‘oma-netjes,’ ook van biologisch kantoen. Ze zijn sterk en er past enorm veel in. Het voordeel is ook dat deze tasjes in je handtas, werktas, luiertas, of welke tas dan ook, amper ruimte innemen. Er is dus eigenlijk geen excuus om niét een eigen boodschappentas bij je te hebben…en moet je eens kijken hoeveel plastic dit scheelt! Op de afbeelding hierboven zie je onze favoriete boodschappennetjes van BoWeevil. Gemaakt van organic cotton en ze kosten maar een paar euro. Je vindt ze vaak bij biowinkels, zoals Ekoplaza, Estafette en Delicious Food.

ZORG GOED VOOR JE (KEUKEN-)APPARATEN

Ontdooi je vriezer regelmatig. Goed voor je vriezer, goed voor het milieu. Een teveel bevroren vriezer vreet energie: niet zo best voor het milieu en ook niet voor je portemonnee, uiteindelijk. Je vriezer ontdooien is heel eenvoudig: haal je vriezer leeg (en je koelkast, als je een vriesvakje hebt. Doe dit ‘s avonds en zet de spullen die er uit komen op het balkon of in de tuin. (nu kan het nog, het is nog fris ‘s nachts) Leg een paar handdoeken voor je koelkast, stekker eruit, en ontdooien maar. De volgende ochtend ruim je het vocht op, maak je je koelkast en vriezer meteen even goed schoon en zet je je spulletjes er weer in. Je koelkast en vriezer kunnen er weer tegenaan!

Ontkalk je huishoudelijke apparaten regelmatig met natuurazijn. Denk bijvoorbeeld aan je waterkoker: gewoon even een paar keer doorkoken met water met een scheut azijn erin. Daarna natuurlijk heel goed omspoelen. Het is ook een goed idee om een paar keer per jaar (of iedere maand, kan ook,) je wasmachine te ontkalken. Dit doe je door in het vakje waar je normaal gesproken wasmiddel doet, een scheut azijn te doen. Je zet de wasmachine aan zonder dat er was in zit en je laat een warm programma draaien. Je zult veel langer plezier hebben van je koelkast, wasmachine, vaatwasser, waterkoker en andere huishoudelijke apparaten wanneer je ze goed onderhoudt. Daarbij komt dat het onzin is om er allerlei speciale chemische middelen voor in huis te halen: azijn is je beste vriend.

BRING YOUR OWN BOTTLE

Zorg dat je áltijd een eigen waterfles bij je hebt. Natuurlijk het liefst van BPA-free plastic. Dit is plastic zonder schadelijke stoffen. Wij zijn zelf een beetje verliefd op deze leuke flessen van Ecozz. Deze wil je toch gewoon overal mee naartoe nemen? De Ecozz waterflessen zijn, lekker makkelijk, gewoon te koop bij bol.com.

SCHEID JE AFVAL ZORGVULDIG

Scheid je afval. Zet aparte bakken neer: 1 voor plastic, 1 voor glas en 1 voor oud papier. Deze bakken koop je bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel. Het is handig als het bakken (of manden, dat kan natuurlijk ook) zijn die een handvat hebben. Op deze manier kan je ze zo oppakken en meenemen naar de afvalbakken. Probeer als regel te hanteren: als de bak vol is, breng je hem weg. We know, het is niet altijd makkelijk, wij hebben er zelf ook best een hekel aan… afval stapelt zich gewoon enorm snel op. Maar uiteindelijk doen we het voor een groter doel en daar horen ook minder leuke klusjes bij, toch?

VOOR DE KOFFIE- EN THEELOVERS

Drink losse thee, in plaats van thee uit theezakjes. Je denkt nu misschien: wat maakt dat nou weer uit? Alle kleine beetjes helpen, green girls and boys!

Koffie- en theegerelateerd: neem je eigen take-away beker mee als je buiten de deur ergens een koffie of thee gaat halen. Zelf gebruiken we hiervoor ‘KeepCups,’ die in allerlei te gekke kleuren te koop zijn. Maar natuurlijk kan dit iedere andere (thermos-)beker zijn. Waar het om gaat is dat je een heleboel papieren bekers bespaart door je drankje bij je favoriete koffietentje in je eigen beker te laten schenken. Het voelt misschien in het begin een beetje gek en mensen kijken er ook wel eens ‘raar’ naar, maar denk maar zo: in het buitenland (vooral in Amerika) is dit al lang heel hip en over een paar jaar doet iedereen het hier ook 😉

SPRINGCLEANING!

We hebben maar geluk met die vroege lente dit jaar! Laat het een mooi excuus zijn om je kledingkast weer eens ‘uit te mesten.’ Trek alles eruit en bekijk kritisch wat je wilt houden en wat er weg kan. Heb je kleding die te groot of te klein is geworden? Je niet meer mooi vindt? Of doet dat jurkje je denken aan de eerste date die je had met je ex – die je nu écht eens moet vergeten? De kringloop gaat blij met je zijn! Ja, want je gaat kleding natuurlijk niet weggooien! Je brengt het naar de kringloop, je zet het op Marktplaats of je brengt het naar de kledinginzamelingsbak. Jij blij met een opgeruimde garderobe, een ander blij met jouw kleding!

IEDERE DAG WARME TRUIENDAG

We hebben de ergste koude dagen nu zo ongeveer wel gehad (althans, dat hopen we) dus die kachel kan nu echt wel eens uit. Heb je het toch koud? Trek een extra vest of trui aan, of allebei, maar laat de zon verder lekker zijn ding doen. Gordijnen omhoog en branden maar!

RECYCLE CADEAUTJES

Heb je in je enthousiasme, of onopgemerkt, de laatste tijd een stapel boeken gekocht en ben je er nu wel op uitgekeken? Stop er een lief briefje voor een vriend of vriendin in, pak het boek leuk in (bijvoorbeeld met papier uit oude tijdschriften, dat staat hartstikke leuk!) en geef het cadeau. Waarom zou je altijd alleen maar nieuw-gekochte cadeaus mogen geven? Wat een onzin! Onze leukste cadeautjes kwamen van mensen die iets tofs voor ons hadden gescoord in de kringloop. Een theekopje met schotel voor 10 cent, een geborduurd schilderijtje dat nog bij oma op zolder lag. Te gek toch?

BRING YOUR OWN LUNCH

Neem je eigen lunch mee naar je werk of naar school. Neem bijvoorbeeld eens een salade mee in een glazen pot. Moet jij eens kijken hoe iedereen vol jaloezie naar je zit te kijken, want dat ziet er natuurlijk hartstikke lekker en leuk uit. Weg met al het plastic en kant-en-klare verpakte broodjes, wees creatief!

Ecopaul helpt!

Ecopaul denkt graag met u mee. Vul dit formulier in. Ecopaul zet zijn expertise in om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X
VRAAG HET ECOPAUL!